Faq Sections
Een belangrijke factor is wat u met de klei wilt doen.
Er zijn verschillende factoren die een rol spelen:
Ga je draaien, boetseren, gieten of met platen werken? Voor elke toepassing is er geschikte klei te vinden.
Op welke temperatuur ga je bakken? aardewerk of steengoed. Voor beeldend werk is aardewerk meestal voldoende, voor gebruiksgoed moet je wel op steengoed bakken.
Met welke kleikleur wil je werken? Er zijn enorm veel verschillende kleikleuren. Denk maar aan wit-beige, rood, bruin, antraciet, geel, grijs, kurk, zeemvel,... met of zonder spikkels.
Meestal wordt er gewerkt met klei zonder chamotte, of met klei met een zeer fijne chamotte 0- 0,2 mm. Dit is handig als je grotere stukken wilt draaien, het geeft meer stevigheid. Sommigen draaien ook met een grovere chamotte maar het voelt ruwer aan. Voor de beginnende draaier raden we dit zeker niet aan.
Klei gaat krimpen bij het drogen en het bakken. Reken op +- 10 % krimp bij het maken van je creatie. Het krimpercentage per kleisoort vind je in onze kleibrochure
Elke klei geeft op verschillende temperaturen een andere kleur. Hoe hoger je gaat bakken, hoe donkerder de klei wordt, of hoe meer een effect zichtbaar wordt. Zo zal je op lage temperatuur bijna of geen spikkels zien bij een spikkelklei. Deze worden echt duidelijk op hoge temperatuur.
Ongebakken droge klei is zeer broos en breekbaar. Neem deze voorzichtig vast.
Klei droogt steeds aan de lucht. Sluit je pak klei steeds goed af of bewaar deze in een afgesloten emmer. Indien je klei toch iets te hard/droog aanvoelt kan je steeds met een plantenspuit wat bevochtigen of de klei een nacht in een natte handdoek wikkelen en nadien terug doorkneden. Te natte klei kan je steeds openstellen aan de lucht zodat het overtollige vocht kan verdampen.
Zorg er steeds voor dat er geen luchtbellen in de klei zitten. Bij het bakken gaat je werk ontploffen! Zorg er ook steeds voor dat je een klein gaatje voorziet in gesloten vormen (zoals bvb een bol) Zo kan de ingesloten lucht ontsnappen.
Laat je klei steeds traag drogen, eventueel onder plastiek of in een afgesloten vuilzak die regelmatig wordt verlucht. Te snel drogen geeft veelal problemen in het verder proces.
Zorg er steeds voor dat je klei volledig droog is alvorens je gaat bakken. Zeker bij dikkere werken kan dit enkele weken duren.
Zorg voor zoveel mogelijk gelijke wanddikte.
Transporteer je werk bij voorkeur in lederharde toestand (de klei vervormt niet meer en voelt hard aan, maar is nog niet droog) In deze toestand in de klei minder breekbaar dan in droge toestand. Pak je werk goed en voorzichtig in als je deze naar bvb de bakservice wilt brengen. Vraag desnoods of je het werk in lederharde toestand mag brengen en het verder mag drogen in hun atelier.
Show More >>
Glazuur is een glasachtige substantie die wordt aangebracht op een keramische ondergrond. Het aanbrengen van glazuur kan dienen als:
- Verfraaiing van het keramisch stuk.
- Bescherming van het keramisch voorwerp. We denken hierbij aan vb. gebruiksgoed.
- Om een voorwerp waterdicht te maken. Let wel, bij een goeie kleisamenstelling - steengoedklei of porseleinklei - kan je het werkstuk zo hoog bakken dat het waterdicht wordt. We spreken dan van versinteren.
- Versterking van het stuk. De mechanische sterkte neemt toe na het glazuren. Glazuur zorgt voor een betere conservering (slijtvast) van gebakken klei en verhoogt de weersbestendigheid.
Bestanddelen
Een glazuur bestaat uit 3 soorten bestanddelen.
- De glasmakers: siliciumoxyde, bariumoxyde en ook soms fosforpentoxyde.
- Stabilisatoren: aluminiumoxide, afkomstig uit klei of veldspaten.
- Vloei- of smeltmiddelen: alkaliën of aardalkaliën.
Maken van een glazuur, engobe, sinterengobe
Weeg de grondstoffen droog af. Gemiddeld neemt men een verhouding van 1 deel poeder op 1 deel vloeistof. Voor engobes geldt de verhouding 1 kg poeder op 0,6 à 0,8 liter vloeistof. Door toevoeging van een hulpstof verbetert de kwaliteit van het glazuur aanzienlijk. Vaak wordt hiervoor Pehatine of CMC gebruikt (maakt poederglazuur of engobe goed kwastbaar en veegvast, heeft een anti craquelerende werking en het voorkomt het uitzakken van het glazuur).
Dus: 1 deel poeder + 1 deel vloeistof (2 delen water + 1 deel Pehatine) = een “goed” glazuur.
Het glazuur moet iets vloeibaarder zijn dan room. De dikte hangt ook af van de manier waarop je het glazuur op het werkstuk zal aanbrengen (dompelen, spuiten, penselen, gieten).
Zeven van glazuur, engobes, sinterengobes
Voor we de glazuur of (sinter)engobe op het werkstuk aanbrengen zullen we die eerst zeven. Er zijn hiervoor speciale zeven, met mesh nummers. Hieronder vind je de nummers van de zeef, de dikte van de zeef in milli-meter en de methode die je erna kan toepassen:
- 60/80: kwasten, dompelen en gieten
- 80/100/120: spuiten, kwasten, gieten of dompelen (als een meer homogeen resultaat gewenst is)
Aanbrengen van glazuur
Het aanbrengen van glazuur gebeurt meestal op biscuitgebakken (950°C-1050°C) werkstukken. Het biscuitbakken heeft enkele voordelen:
- De biscuitbak bevrijdt de scherf van veel vluchtige en schadelijke bestanddelen.
- Het maakt het werkstuk makkelijker hanteerbaar.
- Het maakt het werkstuk bestendig tegen het opnieuw bevochtigen met de glazuursubstantie.
Methodes om glazuren aan te brengen
Er zijn verschillende methodes om te glazuren, elke methode vergt veel oefening. Bij kleine voorwerpen is dompelen in het algemeen de beste en snelste
methode. Iets groter, nog hanteerbare voorwerpen kan je doeltreffend overgieten. Hele grote werkstukken worden dan weer het best gespoten of het glazuur kan er ook met een kwast op worden aangebracht.
Voor het spuiten van glazuur heb je een installatie nodig en het aanschaffen van zo een installatie (spuit, compressor, spuitcabine met afzuiginstallatie) is een dure aangelegenheid en je hebt er voldoende plaats voor nodig.
Pehatine is een kant en klare toevoeging, een wittige, gladde, dik vloeibare yoghurtachtige substantie. Het heeft naast een goede lijmende werking ook de eigenschappen dat het glazuur of engobes niet laat uitzakken. Het vermindert de vorming van craquelé en maakt een aangemaakte substantie goed kwastbaar zonder het ontstaan van strepen, op zowel gebakken als ongebakken scherf.
Het geeft aan een glazuur of engobe een langer drogingsproces waardoor het oppervlak de tijd krijgt zich volledig strak te trekken. Het is aangemaakt (in een glazuur of engobe) lang houdbaar.
Hoe Pehatine aanmaken
- Neem een lege waterfles van 1.5 liter
- Giet het flesje pehatine (500 ml) in de fles
- Voeg 1 liter water toe
- Goed mengen
- Gebruiksklaar!
Reken op ongeveer 1 liter aangemaakte pehatine voor 1 kg poederglazuur (afhankelijk van de gewenste dikte).
Aanmaken van glazuur en engobes
U kunt nu uw glazuur of engobe aanmaken zoals u gewend was. In plaats van water gebruikt u nu de aangemaakte Pehatine, tot de gewenste dikte. Eventueel zeven indien nodig (mesh 60 of 80).
Opbrengen van glazuur en engobes
Met een brede zachte kwast (Japanse spalter of Haké kwast), het glazuur of engobe in één of meerder lagen over elkaar aanbrengen. Elke laag goed laten drogen.
Poederglazuur wordt aangemaakt met vloeistof + glazuurpoeder.
Om het bezinken van het glazuur tegen te gaan kan je best pehatine toevoegen aan het water (1/3 pehatine en 2/3 water). Hierdoor is het ook makkelijker te kwasten en wordt het glazuur ook veegvast. Dit heeft als voordeel dat er geen vingerafdrukken in de gebakken glazuur staan.
Je kan ook zelf een ‘moederoplossing’ maken in plaats van te werken met water en pehatine. Dit is handig als je een grote hoeveelheid glazuur wilt aanmaken bvb voor het dompelen. Dit komt voordeliger uit dan de kant en klare pehatine, maar het vraagt even tijd om het aan te maken.
Hier vind je het recept:
13 l warm water
20 gr peptapon
20 gr bentone EW
50 gr giessfix
10 cc Noval K
Bereiding:
Neem het warm water
Voeg daar alle droge afgewogen grondstoffen aan toe
Laat 1 nacht staan
Een half uur mixen met de gietkleimixer
Door een zeef van 80 mesh gieten
In gesloten flessen of emmer bewaren
Als geheugensteuntje kan je ervan uitgaan dat je 1 kg glazuuurpoeder per liter vloeistof nodig hebt. Begin alvast met een deel aan te maken, je kan nog steeds meer vloeistof toevoegen tot je de gewenste dikte bekomt. Algemeen wordt aangenomen om de dikte van een drinkyoghurt te gebruiken. Kijk vooral wat voor jou het prettigst werkt. De dikte kan verschillen of je gaat kwasten, dompelen of spuiten. Je kan ook werken met een densiteitsmeter zodat je steeds dezelfde dikte hebt. Dit is makkelijk als je steeds met hetzelfde glazuur werkt. Het litergewicht ligt vaak tussen 1.4 à 1.5 kg per liter.
Meng goed en zeef het glazuur (mesh 60 of 80). Poederglazuren met effect ga je best niet zeven want het effect blijft in de zeef hangen. Laat je glazuur een nachtje rusten alvorens je het gaat gebruiken.
Alvorens het glazuur te gebruiken is het best om nog eens flink te doorroeren en te zeven. Bewaar je glazuur steeds in een afgesloten emmer of pot.
Nog enkele tips om tot een goed resultaat te komen:
- We raden aan om je biscuit te stoken op 1000 à 1020°, op deze temperatuur zijn alle gassen uit je klei en heb je minder kans op glazuurfouten. Hou steeds rekening met het stooktemperatuur van je glazuur en de maximum temperatuur van je klei.
- Zorg dat de bodem van je werk steeds glazuurvij is. Dit kan je doen door koudwas aan te brengen op de delen die niet geglazuurd worden. De koudwas bakt gewoon weg. Zorg ook steeds met een voor een glazuurvrij randje aan de buitenkant, zeker bij lopende glazuren.
- Gebruik voor het kwasten goed absorberende penselen (zoals de haké kwast met reservoir) zodat je lange borstelsteken kan maken
- Voor het spuiten maak je het glazuur best vloeibaarder. Spuit het pistool na gebruik schoon met water en spuit nadien droog met lucht.
- Meestal zijn 2 à 3 lagen voldoende, voor rode glazuren mag je zeker een extra laag aanbrengen.
- Noteer in een boekje welke glazuur je hebt gebruikt, of maak een foto van je werk samen met de verpakking van het glazuur. Het is handig als je later de gebruikte referenties makkelijk terugvindt.
Show More >>
Pigmenten koop je in poedervorm. In de kleur die behouden blijft na het stoken. Alle kleuren zijn onderling mengbaar. Hoe meer pigment je gebruikt, hoe intenser de kleur zal worden.
Welke kleur je kiest is afhankelijk van eigen voorkeur en budget. De kostprijs van het pigment is dan weer afhankelijk van welke materialen er in het pigment zitten.
Hoger stoken dan de aangegeven maximumtemperatuur mag niet, het pigment gaat dan verbranden. Hoe hoger je het pigment stookt, hoe intenser de kleur zal worden. De maximumtemperatuur staat steeds vermeld op de verpakking.
Het eenvoudigste is werken met pigmenten met zeer hoog bereik. Zo hoef je geen rekening te houden met de maximum temperatuur van het pigment, maar enkel van de klei of het glazuur.
Vroeger was er een verschil in korrelgrootte tussen de body stain (om klei te kleuren) en glaze stain (om het glazuur te kleuren). Nu is dit verschil te verwaarlozen. Wel zijn de body stains vaak wat lichter van kleur, terwijl de glaze stains een fellere kleur geven. Je kan deze soorten ook door elkaar gebruiken.
Show More >>
We kennen grofweg twee soorten ovens.
- Ovens die we uitsluitend buiten kunnen stoken, zoals houtovens, veldovens, rakuovens etc.
- Ovens die we, met de nodige ventilatie, binnen kunnen stoken, zoals elektrische ovens en gasovens.
De meest gebruikte oven om keramiek te bakken is een elektrische oven. Vroeger werden de elektrische ovens gestookt met segerkegels (temperatuurstaafjes) en een regelknop. Deze temperatuurstaafjes, in diverse temperaturen te koop, branden door als de bepaalde temperatuur in de oven is bereikt. Bij dit soort “temperatuurregelaars” hebben we geen invloed op het stookproces en krijgen we geen foutmeldingen als er iets mis gaat in het stookproces of de oven.
De moderne elektrische oven heeft een computer die je ovenstook helemaal automatisch regelt. Ook dient deze computer voor het bewaken van een veilig stookproces. Indien er zich iets onverhoopt voordoet in het stookproces of de oven, geeft de computer een foutmelding en schakelt de oven uit. Deze ovens zijn gemaakt van “lichte” ovenstenen die nauwelijks warmte opnemen en dus een laag energieverbruik hebben ten opzichte van de ovens met “zware” stenen. Ook kan er een keramisch ovendeken gebruikt worden, wat goed isolerend werkt en de energiekosten drukt. Een ovendeken slijt sneller dan ovensteen en bij slijtage is het schadelijk voor je gezondheid om de dampen er van in te ademen.
Voor de keuze van een oven zijn een aantal factoren van belang, zowel persoonlijk als praktisch. Bekijk goed wat de mogelijkheden en opties zijn die u verlangt van een oven. Vraag advies aan uw elektricien om te bekijken of de capaciteit die u voor ogen hebt wel overeenkomt met de mogelijkheden van uw elektriciteitsvoorziening.
Ovenplaten: Voordat je ovenplaten gaat gebruiken kun je ze het beste insmeren met een keramiek- en ovenplaatbeschermer. Deze zijn kant en klaar in de handel (vb. Batwash), kun je goed aanbrengen met de kwast en beschermen je ovenplaten tegen gemorst glazuur, slib of keramische verf. Je kunt het ook zelf maken vanuit aluminiumoxide, maar dit is zeer moeilijk kwastbaar. Behandel enkel de bovenzijde.
Ovensteun: Ovensteunen kun je gebruiken om te stapelen. Zet op een ovenplaat maximaal 3 ovensteunen.
Zorg ervoor dat alle ovensteunen bij een grotere stapeling onder elkaar staan, voor een stabiele constructie en het voorkomen van plaatbreuk. Tussen het werk en een (volgende) ovenplaat, evenals tussen de ovenplaat en de oven zelf, moet een ruimte zijn van minstens 4 cm om een optimale circulatie te bekomen.
Triangels: Is uw werk ook aan de onderkant voorzien van glazuur of slib met een hoog glazuurgehalte, bescherm uw ovenplaten goed en zet uw werk op keramische of metalen triangels. Keramische triangels zijn eenmalig in gebruik. De kleine scherp puntjes breken bij verwijdering af. Zorg er voor dat u zich niet verwond aan scherp uitstekende restjes van de keramisch triangel. Een slijpsteentje doet wonderen!
Metalen triangels kunt u makkelijk verwijderen van uw werk. Het laat een paar kleine puntjes achter. Let ook hier op scherpe puntjes van het glazuur. Eventueel afwerken met een slijpsteentje.
Verwarmingselement: Verwarmingselementen in je oven verliezen na verloop van tijd hun kracht, ook bij normaal gebruik van de oven. Een toptemperatuur is dan moeilijk te halen en de stook duurt onnodig lang. Spiralen kunnen bij uw leverancier vervangen worden. Ook kunnen zij vaak een meting doen hoe uw spiralen er voor staan.
Ook heeft uw oven “gewoon” onderhoud nodig. De groeven waarin de ovenspiralen liggen moet goed schoon blijven. Deze groeven kun je met een stofzuiger reinigen, maar wees voorzichtig bij de aansluiting en doorvoer van deze elementen.
Show More >>
Ruimte
Ideaal is een ruimte die vorstvrij is, reeds voorzien is van een elektriciteitsaansluiting en watervoorziening en zich op de begane grond bevindt. De vloer is best niet poreus, zo is het dweilen van de ruimte mogelijk. Het drogen van de klei brengt veel stof met zich mee. Stofzuigen is geen goed idee aangezien al het stof dan terug in de lucht geblazen wordt. Polybeton, vinyl of linoleum vloeren zijn goede opties. Onder de oven moet de vloer echter brandwerend zijn. Ook de muur achter de oven en het plafond erboven moeten hittebestendig zijn.
Meubilair
Voorzie voldoende ruimte om meubilair te plaatsen, naast de eigen apparatuur (oven, draaischijf, kleiwals, …). Kies voor stevig meubilair. Een werktafel met een houten, glad maar onbewerkt blad boven polshoogte (tot 15 cm onder de elleboog) is ideaal om ergonomisch te werken. Een goede kruk bij de draaischijf is eveneens essentieel.
Opslag
Installeer een handig rek om werken op te laten drogen en voor het opslaan van materiaal. Een stellingskast met uitneembare planken is hiervoor ideaal. Zo kan de hoogte per plank aangepast worden.
Sla grondstoffen en glazuren op in goed afgesloten verpakkingen met de inhoud beschreven op het etiket. Zorg dat alles hoog genoeg, buiten het bereik van kinderen staat.
Het ventileren van de ruimte is nodig wanneer de oven in gebruik is (een raam of deur open zetten voor frisse lucht). Werk sowieso niet in de ruimte wanneer de oven in gebruik is. Afzuiging is pas nodig indien de ventilatie ontoereikend is of indien u wenst glazuur te spuiten (spuitcabine).
Voor elektrische ovens is het uiteraard belangrijk om een goede en betrouwbare elektriciteitsvoorziening te hebben.
Bij onze elektrische ovens heeft u de keuze tussen de 220 V en sterkstroom ovens. Voor de sterkstroom zal er dus een aanpassing moeten gedaan worden. Vraag advies aan uw elektricien om te bekijken of de capaciteit die u voor ogen hebt wel overeenkomt met de mogelijkheden van uw elektriciteitsvoorziening.
Show More >>
Klik rechts bovenaan op Inloggen. Vul vervolgens uw email adres in bij Account aanmaken. Klik op Account aanmaken en vul uw gegevens in.
Klik rechts bovenaan op Inloggen. Klik vervolgens bij Al geregistreerd? op Wachtwoord vergeten. Geef het gebruikte email adres op en klik op Wachtwoord opvragen.
Ga naar Mijn account door in de rechterbovenhoek op uw naam te klikken. Klik op Mijn persoonlijke gegevens. Geef het huidig wachtwoord in, het nieuw wachtwoord en bevestig door nogmaals het nieuw wachtwoord op te geven. Klik op Opslaan.
Show More >>