Klei

Welke klei moet ik kiezen?

Een belangrijke factor is wat u met de klei wilt doen.
Er zijn verschillende factoren die een rol spelen:

Ga je draaien, boetseren, gieten of met platen werken? Voor elke toepassing is er geschikte klei te vinden.
Op welke temperatuur ga je bakken? aardewerk of steengoed. Voor beeldend werk is aardewerk meestal voldoende, voor gebruiksgoed moet je wel op steengoed bakken.
Met welke kleikleur wil je werken? Er zijn enorm veel verschillende kleikleuren. Denk maar aan wit-beige, rood, bruin, antraciet, geel, grijs, kurk, zeemvel,... met of zonder spikkels.


Ik wil draaien. Welke klei kies ik best?

Meestal wordt er gewerkt met klei zonder chamotte, of met klei met een zeer fijne chamotte 0- 0,2 mm. Dit is handig als je grotere stukken wilt draaien, het geeft meer stevigheid. Sommigen draaien ook met een grovere chamotte maar het voelt ruwer aan. Voor de beginnende draaier raden we dit zeker niet aan.


Enkele tips voor de startende keramist?

Klei gaat krimpen bij het drogen en het bakken. Reken op +- 10 % krimp bij het maken van je creatie. Het krimpercentage per kleisoort vind je in onze kleibrochure

Elke klei geeft op verschillende temperaturen een andere kleur. Hoe hoger je gaat bakken, hoe donkerder de klei wordt, of hoe meer een effect zichtbaar wordt. Zo zal je op lage temperatuur bijna of geen spikkels zien bij een spikkelklei. Deze worden echt duidelijk op hoge temperatuur.

Ongebakken droge klei is zeer broos en breekbaar. Neem deze voorzichtig vast.

Klei droogt steeds aan de lucht. Sluit je pak klei steeds goed af of bewaar deze in een afgesloten emmer. Indien je klei toch iets te hard/droog aanvoelt kan je steeds met een plantenspuit wat bevochtigen of de klei een nacht in een natte handdoek wikkelen en nadien terug doorkneden. Te natte klei kan je steeds openstellen aan de lucht zodat het overtollige vocht kan verdampen.

Zorg er steeds voor dat er geen luchtbellen in de klei zitten. Bij het bakken gaat je werk ontploffen! Zorg er ook steeds voor dat je een klein gaatje voorziet in gesloten vormen (zoals bvb een bol) Zo kan de ingesloten lucht ontsnappen.

Laat je klei steeds traag drogen, eventueel onder plastiek of in een afgesloten vuilzak die regelmatig wordt verlucht. Te snel drogen geeft veelal problemen in het verder proces.

Zorg er steeds voor dat je klei volledig droog is alvorens je gaat bakken. Zeker bij dikkere werken kan dit enkele weken duren.

Zorg voor zoveel mogelijk gelijke wanddikte.

Transporteer je werk bij voorkeur in lederharde toestand (de klei vervormt niet meer en voelt hard aan, maar is nog niet droog) In deze toestand in de klei minder breekbaar dan in droge toestand. Pak je werk goed en voorzichtig in als je deze naar bvb de bakservice wilt brengen. Vraag desnoods of je het werk in lederharde toestand mag brengen en het verder mag drogen in hun atelier.


Ik wil boetseren/opbouwen of beeldend werk maken. 

Welke klei kies ik best?

Hier raden we klei aan met chamotte.

Afhankelijk van de grootte van je werk en de soort afwerking heb je verschillende opties. Voor de beginnende keramist raden we een klei aan met chamotte van 1 mm, Deze geeft een vrij grote stevigheid bij het opbouwen en je kan vrij glad afwerken.

Indien je klein wilt werken met een fijne en gladde afwerking kan je een 0,2 of 0,5 mm gebruiken. Voor grote stukken met een ruwe afwerking kan je tot 3 mm gaan. Per kleisoort is er wel een verschil in stevigheid bij het opbouwen.

Zo zal je met een Colpaert klei sneller en hoger aan 1 stuk kunnen doorwerken alvorens het werk gaat 'inzakken'.


Ik wil werken met gietklei. Wat zijn de mogelijkheden?

We hebben kant-en-klare emmer gietklei van 5 of 10 liter (enkel witbakkend) in verschillende kleuren zoals wit, rood, bruin, zwart en antraciet.

Gietklei wordt steeds gebruikt in een gipsen mal. Deze mal gaat het vocht uit de gietklei absorberen waardoor de klei krimpt en kan ontvormd worden. Op ons youtube kanaal staat een interessante demo over het gebruiksklaar maken van de gietklei en het gieten zelf.

Indien je wenst kan je ook zelf gietklei maken vanaf kleipoeder. Het is vaak een heel zoekproces om het juiste recept te vinden.

Nu hebben we ook onze Nigra in poedervorm. Hier moet je enkel water aan toevoegen om gietklei te maken. Let wel, er is een fijne chamotte toegevoegd.


Ik wil werken met platen / tegels maken. 

Welke klei kies ik best?

Platen:
Voor het werken met platen, of het maken van tegels raden we een klei aan met meer chamotte (40% ipv 25%).

Dit beperkt het kromtrekken bij het drogen. Voor het uitrollen plaats je best een oud laken of doek onder en boven de klei zodat  deze niet gaat kleven aan de ondergrond of de kleirol.

Rol ook steeds de klei in verschillende richtingen of draai je plaat steeds 90° bij elke rolbeurt.

Op deze manier liggen de kleideeltjes in verschillende richtingen en vermindert de kans op kromtrekken. Laat de plaat ook zeer langzaam drogen onder plastiek.


Ik wil raku stoken. 

Welke klei kies ik best?

We raden je de Colpaert klei aan. Deze heeft een hoog aluminiumgehalte en kan goed tegen de temperaturschok. Voor de draaiers raden we de colpaert rood etiket (tot 0,2 mm chamotte) aan een voor  de opbouwers de colpaert blauw etiket (tot 1mm chamotte)

We hebben ook de klei van Rakuvaria die uitermate geschikt is voor Raku.


Ik wil werken met kinderen

Welke klei gebruik ik best?

We kunnen je de CO-BOE klei aanraden. Dit is een zeer zachte, witte klei die tot 1150° bakt. Deze klei wordt verkocht in pakken van 10kg. Eenmaal droog is deze klei wel broos en breekbaar en kan eventueel met acrylverf worden afgewerkt. We hebben ook ook een rode klei als alternatief nl W322

Je kan ook werken met de zelfhardende klei die in droge toestand steviger is dan de CO-BOE, maar ook duurder. Verkrijgbaar in 3 kleuren (wit, geel en terracotta) in pakken van 1,5 kg. De witte versie is ook te verkrijgen in 5 kg. Kan ook afgewerkt worden met acrylverf.


Ik wil eens ervaren om met klei te werken, zonder bakken.  . . .

Wat zijn de mogelijkheden?

In principe kan je met elke klei werken en aan de lucht laten drogen. Je eerste meesterwerk zal na het drogen broos en breekbaar zijn. Indien je wenst kan je afwerken met acrylverf.


Wat is bijzonder aan de Colpaert klei?

Onze Colpaert klei is een klei van zeer hoge kwaliteit, sterk gechamotteerd met een verhoogd aluminiumoxydegehalte. Deze klei is uitzonderlijk stabiel tijdens het opbouwen en het bakken.

Er is een draaiklei en er zijn 4 soorten met chamotte, van poederchamotte tot grove korrel.
De Colpaert wit etiket heeft een chamotte tot 3 mm wordt gebruikt voor grote stevige werken,

De Colpaert-klei voelt bij een eerste gebruik iets “stugger” aan, waardoor u als het ware moet “leren werken” met deze klei. Maar eens u dit onder de knie heeft zal u versteld staan van zijn stabiliteit.

De Colpaert klei is ook bijzonder geschikt voor raku. Door het verhoogde aluminiumgehalte kan deze klei goed tegen de temperatuurschok.

Ook de Co-boe met een max temperatuur van 1150° is zeer voordelig geprijsd en uitermate geschikt vor het werken met kinderen. Het is een zeer zachte klei met toevoeging van een beetje zilverzand.

Ook voor het maken van een basisvorm voor het vervaardigen van gipsen mallen is deze klei uitermate geschikt en kan zeer fijn afgewerkt worden.


Wat is het verschil tussen aardewerk, steengoed en porselein? . . .

Er zijn verschillende kleisoorten: Aardewerkklei, Steengoedklei en Porselein,

1.                   Aardewerkklei wordt op lagere temperatuur gestookt (max 1150°) Deze klei is zeer geschikt voor beeldend werk voor binnen. Er is ook een zeer ruime keuze in glazuren en engobes.

2.                   Steengoedklei is een sterke klei. Bij het bakken sintert de klei dicht waardoor de scherf waterdicht wordt. Het glazuren achteraf is voornamelijk decoratief. Voor voedselveilig werk (servies) of werken die weersbestendig moeten zijn wordt het best deze klei gebruikt. Steengoedklei kan ook op lagere temperatuur worden gestookt, maar is dan niet dichtgesinterd.

3.                   Porseleinklei is het zuiverste en het meeste wit. Het is de fijnste soort, die na het bakken altijd een witte tint heeft. Na het stoken is het zeer sterk en kan het er zelfs translucent uitzien. Porselein is moeilijker te bewerken dan gewone klei en zal meer krimpen en vervormen dan gewone klei.

Afhankelijk van de soort klei is de maximumtemperatuur bepaald. Aardewerk klei wordt gestookt tot ongeveer 1150°C. Steengoedklei vanaf 1200°C. Porselein vanaf 1220°C. De maximumtemperatuur wordt steeds vermeld, aangezien dit zo verschillend is. Het is belangrijk nooit hoger te stoken dan de maximale temperatuur. Bij een te hoge temperatuur smelt de klei en kan uw werk vervormen of stukspringen. 


Product added to wishlist
Product added to compare.