Enkele tips voor de startende keramist?


Klei gaat krimpen bij het drogen en het bakken. Reken op +- 10 % krimp bij het maken van je creatie. Het krimpercentage per kleisoort vind je in onze kleibrochure

Elke klei geeft op verschillende temperaturen een andere kleur. Hoe hoger je gaat bakken, hoe donkerder de klei wordt, of hoe meer een effect zichtbaar wordt. Zo zal je op lage temperatuur bijna of geen spikkels zien bij een spikkelklei. Deze worden echt duidelijk op hoge temperatuur.

Ongebakken droge klei is zeer broos en breekbaar. Neem deze voorzichtig vast.

Klei droogt steeds aan de lucht. Sluit je pak klei steeds goed af of bewaar deze in een afgesloten emmer. Indien je klei toch iets te hard/droog aanvoelt kan je steeds met een plantenspuit wat bevochtigen of de klei een nacht in een natte handdoek wikkelen en nadien terug doorkneden. Te natte klei kan je steeds openstellen aan de lucht zodat het overtollige vocht kan verdampen.

Zorg er steeds voor dat er geen luchtbellen in de klei zitten. Bij het bakken gaat je werk ontploffen! Zorg er ook steeds voor dat je een klein gaatje voorziet in gesloten vormen (zoals bvb een bol) Zo kan de ingesloten lucht ontsnappen.

Laat je klei steeds traag drogen, eventueel onder plastiek of in een afgesloten vuilzak die regelmatig wordt verlucht. Te snel drogen geeft veelal problemen in het verder proces.

Zorg er steeds voor dat je klei volledig droog is alvorens je gaat bakken. Zeker bij dikkere werken kan dit enkele weken duren.

Zorg voor zoveel mogelijk gelijke wanddikte.

Transporteer je werk bij voorkeur in lederharde toestand (de klei vervormt niet meer en voelt hard aan, maar is nog niet droog) In deze toestand in de klei minder breekbaar dan in droge toestand. Pak je werk goed en voorzichtig in als je deze naar bvb de bakservice wilt brengen. Vraag desnoods of je het werk in lederharde toestand mag brengen en het verder mag drogen in hun atelier.

Product added to wishlist
Product added to compare.