3. INDIRECTE KOST: SLIJTAGE VAN DE OVEN
Als je de berekening echt nauwkeurig wil maken, moet je ook rekening houden met de kost van je oven.
Daarvoor deel je de kost van de oven door het aantal bakbeurten.
Laat ons even aannemen dat de oven 10 jaar meegaat, en dat we om de twee weken een biscuit- én glazuurbak doen. Dan wordt de oven jaarlijks zo’n 50 keer gebruikt.
Een Top 45 kost momenteel om en bij de € 3350, dus de slijtage van de oven komt op € 6,7 per beurt (€ 3.350 aankoop / 10 jaar / 50 bakbeurten per jaar).
Voor een Top 80/R van ongeveer € 4.440, komt dit op € 8,9 per bakbeurt.
Totale kost: verbruik + slijtage (oven en weerstanden)
Wil je de totale kost van een bakbeurt zo nauwkeurig mogelijk berekenen, tel dan je verbruik op met de kost van nieuwe weerstanden en een nieuwe oven.
Zo kom je voor een Top 45 dus op € 13,5 per bakbeurt en voor een Top 80/R op € 20,45 per bakbeurt.
Wat als je bakt voor derden?
Wanneer je bakt voor andere pottenbakkers, moet je met veel meer zaken rekening houden dan bovenstaande kosten.
Jij neemt namelijk al het risico op jou en zal ook alle werkuren, zoals het in- en uitladen, op jou nemen.
Wij zijn dan ook voorstander om bovenstaande prijzen minimum te verdubbelen als je bakt voor anderen.
En wat kost dat nu per stuk dat ik maak?
Om dit te berekenen moet je weten hoeveel stuks je gemiddeld in je oven plaatst. Natuurlijk zal dit een vrij groot verschil zijn als je allemaal tasjes in je oven stopt of als je borden of vazen in je oven bakt. Hou dit eens bij gedurende een aantal keer dat je bakt, en bereken op die manier je "echte" kost per werkstuk.
Nabertherm heeft die oefening/berekening gedaan voor een top60 en een top 100, en zij kwamen tot een prijs per kopje (gemiddeld koffiekopje) van 32 cent in de top 60 en 23 cent in de top 100.
Opgepast, dit zijn enkel de elektriciteitskosten die hier in berekend zijn.