Zelf spikkelklei maken met Pyriet, Ilmeniet of Basalt.

Welkom bij onze nieuwste blogpost, waar we het zullen hebben over het maken van je eigen spikkelklei.

Opgelet: spikkels worden pas zichtbaar op hogere temperaturen. Tijdens een biscuit-stook worden deze niet zichtbaar. 

Het toevoegen van spikkels aan keramische werken kan een opvallend esthetisch effect creëren dat de algehele uitstraling van het stuk verrijkt en versterkt.

Verschillende soorten spikkels hebben elk hun eigen unieke esthetische kenmerken, waardoor u een breed scala aan mogelijkheden heeft om texturen, tinten en visuele diepte aan uw creaties toe te voegen.

Deze stoffen kunnen worden toegevoegd aan glazuren, engobes of direct aan de klei (zoals in deze blog) waardoor subtiele tot levendige tinten ontstaan, afhankelijk van de concentratie en het bakproces.

De spikkels kunnen variëren van warme roodbruine tonen tot diepzwarte accenten, en ze voegen vaak een gevoel van diepte en textuur toe aan het oppervlak van het keramische werk.

Bij Colpaert hebben we drie grondstoffen uitgekozen die zeer eenvoudig zijn in gebruik, stabiel en verschillende soorten spikkel-effecten geven in de klei. Pyriet, ilmeniet en basalt.

Rutiel en mangaanoxide geven ook spikkels, hetzij veel subtieler maar kunnen het glazuur/de klei beïnvloeden.

Voor onze testen hebben we gebruik gemaakt van een standaard witte steengoed draaiklei (CBEF) en deze gemengd met pyriet, ilmeniet en basalt in een respectievelijke verhouding van 0,5/1 en 1,5% aan de klei.

Veel heb je dus niet nodig om een zichtbaar effect te hebben. Het goed kneden/walken van de klei is belangrijk als je een egaal effect wil en voor zij die willen draaien…de korrels zijn zo fijn dat je ze niet voelt tijdens het draaien.

De stalen zijn gestookt op 1220°C.

Porselein is ook perfect te mengen met spikkels. Het witte van de porselein steekt mooi af op de donkere tinten van de spikkels.

Kort geformuleerd:

  • Pyriet: afhankelijk van de korrelgrootte (grof of fijn) krijg je duidelijk en scherp afgelijnde spikkels - donkerrood tot zwart.

  • Ilmeniet: kleine, zachte en uitwaaiende spikkels. Geeft eerder over-all spikkel effect.

  • Basalt: grijzige tinten, levendig over-all spikkeleffect.


    Voor de scheikunde liefhebbers nog de volgende info:

    Pyriet: mineraal - FeS2 (scheikundige naam: ijzer(II)disulfide),
    Ilmeniet: mineraal - FeTiO3 (scheikundige naam: ijzer titanium oxide),
    Basalt: vulkanisch stollingsgesteente.
Product added to wishlist
Product added to compare.