Deze info is enkel van toepassing voor verbruikers in Vlaanderen.
De invloed van het capaciteitstarief op jouw factuur.

Vanaf 1 januari 2023 zal je elektriciteitsrekening deels bepaald worden door het capaciteitstarief: dat is een nieuwe berekening die kijkt naar de maximale stroompiek die je die maand opgenomen hebt. Heel wat keramisten maken zich zorgen, wetende dat het grote verbruik van een keramiekoven deze piek – en dus een deel van je factuur – de hoogte in kan duwen. In dit artikel verduidelijken we de invloed van de nieuwe tariefregeling. We hebben onze berekening gemaakt op basis van de simulator van de VREG voor een gezin van vier personen met een jaarlijks verbruik van 5.000 kWh.

Wat is het piekverbruik?
Het piekverbruik is het hoogst gemeten vermogen van die maand. Als je thuis bijvoorbeeld je wasmachine (±3 kW) en je frietketel (±2 kW) opzet gedurende een kwartier, dan zal je piekverbruik 5 kW zijn. Doe daar nog wat kleine verbruikers bij (verlichting, frigo, diepvries, …) en je piekvermogen zal vermoedelijk ergens rond de 5,5 à 6 kW zitten. Volgens de VREG is het huidig gemiddeld piekvermogen van een gezin ongeveer 4 kW. We gebruiken deze 4 kW dan ook als referentie om het effect van een stooksessie op het capaciteitstarief te berekenen.

WELKE DRAAISCHIJF KOOP IK BEST?

Wat is de invloed van je oven op je piekverbruik?
Als je als enige verbruiker in huis je Nabertherm Top 45 of Top 60 (3,6 kW) aanzet (ongeacht of dit één uur of acht uur is) dan zal het piekverbruik 3,6 kW zijn. In de praktijk zal je oven vaak niet je enige verbruiker zijn, maar zal deze tegelijk met je radio, verlichting, frigo, diepvries en meer aanstaan. Het piekvermogen zal dus waarschijnlijk rond de 4,5 kW liggen. 

Leg je je oven van 3,6 kW echter tegelijkertijd aan met je droogkast, je friteuse en nog wat kleine verbruikers, dan zal je piekvermogen ergens rond de 9 kW liggen. Je doet er dus goed aan dat gelijktijdig verbruik te vermijden. En laat dat nu net de bedoeling van het capaciteitstarief zijn.

Wat is de invloed op de totale kostprijs?
Volgens de VREG-simulator zal voor een gezin met een jaarverbruik van 5.000 kWh (enkel dagtarief) de totale elektriciteitskost € 3.451 bedragen, waarvan € 195 het gevolg is van het capaciteitstarief. Hou er rekening mee dat dat door de huidige energiecrisis nog altijd vrij hoog is, en dat de kWh-prijs opnieuw zal dalen. In deze berekening gaan we ervan uit dat je per maand minstens één keer stookt en je op die manier je piekvermogen bereikt. Het capaciteitstarief wordt immers per maand berekend. Bemerk dat de kostprijs van het capaciteitstarief onafhankelijk is van het feit of je dag- en nachttarief hebt of enkel dagtarief. Indien je nachttarief hebt en je stookt voornamelijk ‘s nachts zal je totale electriciteitskost natuurlijk wel lager zijn.

Piekvermogen

Kostprijs capaciteitstarief

Soort oven (monofase / 3-fasig)

4 kW 

€ 195

Gemiddeld gezin zonder keramiekoven

6 kW

€ 293

Top 60 (3,6 kW) met nog wat extra toestellen

8 kW

€ 390

Top 80 (7 kW) waarbij we opletten om geen andere verbruikers aan te sluiten

10 kW

€ 488

Top 160 (9 kW) 

12 kW

€ 585 

Top 190 (11 kW)

Als je jouw keramiekoven van 3,6 kW een beetje selectief aanzet
(dus niet samen met de droogkast, wasmachine of friteuse) dan kan je mogelijk je piekvermogen beperken tot 6 kW. Het capaciteitstarief zorgt dan voor een meerkost ten gevolge van de oven van zo’n € 98 per jaar in vergelijking met een standaardgezin. Een niet te verwaarlozen bedrag, maar in vergelijking met je energiefactuur ook niet enorm. Dit bedrag is daarbij onafhankelijk van het aantal keer dat je stookt per maand, of dat nu twee of tien keer per maand is. Natuurlijk zal je totale elektriciteitskost hoger liggen als je frequenter stookt. Een atelier dat zijn Top 190 van 11 kW ’s avonds aanzet zodat er bijna geen andere verbruikers zijn, zal € 390 meer betalen dan bij het standaard piekvermogen van 4 kW. Als we ervan uitgaan dat ze gemiddeld twee keer per week stoken, komt dat neer op
een extra kost van ongeveer € 4 per bakbeurt.

TIP: VERGEET OOK HET STOELTJE NIET!
IDEALE DRAAISCHIJF VOOR BEGINNERS: DE RK-55

Wat als ik geen digitale meter heb?

Indien je geen digitale meter hebt, kan de energiemaatschappij je piekvermogen niet nagaan en zal je tarief bepaald worden volgens een standaardpiek van 2,5 kW. Of je jouw oven nu wel of niet gebruikt samen met andere toestellen, maakt dan niet uit. Toch doe je er goed aan om je verbruik zoveel mogelijk te spreiden – zo leer je het al voor de toekomst.

Wat als ik zonnepanelen heb? 

Op het moment dat je zonnepanelen stroom opwekken tijdens het stoken (en dan zeker gedurende de laatste uren) kan je jouw piekvermogen naar beneden halen. Let er wel op dat je zonnepanelen moeten opbrengen gedurende de volledige opwarmcyclus van de oven (ongeveer 8 uur). Is het echter een wisselvallige dag en heb je gedurende een kwartier geen of weinig opbrengst gehad, dan zal je piekvermogen amper beïnvloed worden. Sowieso is het gunstig voor je energiefactuur om zo veel mogelijk te stoken terwijl je zonnepanelen opbrengst genereren.

Wat als ik 3-fasen heb?

Op zich verandert dat niet veel aan het verhaal, maar als je een veel zwaardere (3-fasige) oven hebt, dan zal je piekvermogen ook hoger zijn. De berekening vindt je ook in de tabel. 

Hulp nodig bij de aankoop van een oven?

Op zoek naar een nieuwe keramiekoven? Kom langs in een van onze winkels voor advies op maat, of bekijk ons aanbod keramiekovens online.

Product added to wishlist
Product added to compare.