WELKE DRAAIKLEI KIES IK BEST ALS BEGINNER?

Ben je beginnend pottendraaier? Meestal wordt er gewerkt met klei zonder chamotte, of met klei met een zeer fijne chamotte. We raden dan ook zonder twijfel de CBS of de CBEF aan. De CBS is een witbakkende heerlijk zachte, smeuïge, en makkelijk te centreren klei zonder chamotte. De CBEF is minstens zo zacht, bevat slechts 10% 0-0.2 mm chamotte, en biedt daardoor iets meer stevigheid, wil je bijv. al eens wat grotere stukken gaan maken.

Sommigen draaien ook met een grovere chamotte maar het voelt ruwer aan. Voor de beginnende draaier raden we dit zeker niet aan.

WAT IS DAT PRECIES, "STEENGOEDKLEI"?

Steengoedklei is een sterke klei. Bij het bakken sintert de klei dicht waardoor de scherf waterdicht wordt. Het glazuren achteraf is voornamelijk decoratief. Voor voedselveilig werk (servies) of werken die weersbestendig moeten zijn wordt het best deze klei gebruikt. Steengoedklei kan ook op lagere temperatuur worden gestookt, maar is dan niet dichtgesinterd.

MET WELKE KLEIKLEUR WIL JE WERKEN?

Met welke kleikleur wil je werken? Er zijn enorm veel verschillende kleikleuren. Denk maar aan wit-beige, rood, bruin, antraciet, geel, grijs, kurk, zeemvel,... met of zonder spikkels.

Voor de beginnende draaier raden we aan om te beginnen met witbakkende steengoedklei, keep it simple, van zodra je je kennis begint uit te breiden, kan je je al eens wagen aan andere kleisoorten dan CBS of CBEF.

WAT MET PORSELEINKLEI?

 Porselein is de 'fijnste' soort klei die er bestaat, vooral voor beginners is het niet zo geschikt.  Het vraagt veel oefening om de technieken van het werken met porselein onder de knie te krijgen. Het mooie van het werken met porselein is o.a. de witte kleur, de transparantie, en de mogelijkheid om zeer fijn en dun te werken. Porselein is duurder dan steengoed. De klei is minder geschikt om grote werkstukken met te maken, maar meer om met te draaien, kleine werkstukken te boetserof om met te gieten. Het is aan te raden om in het begin met deze kleisoort onder begeleiding te werken.

Product added to wishlist
Product added to compare.