Keramiek fotograferen met je gsm: 9 tips

Kreeg je al meermaals de vraag of je foto’s hebt van je handgemaakte keramiek, maar lukte het nog niet om foto’s te maken in de sfeer die je in gedachten hebt? Je wil je keramiek graag verkopen aan de hand van professionele foto’s? Dan kan deze blogpost je alvast een stap vooruit helpen.

Wat fotografeer je?

Afgewerkte keramiek leent zich heel goed voor mooie foto’s, maar wat ook leuk meegenomen is, is je werkproces: de verschillende stappen die je zet tot aan het eindresultaat. Des te meer kan je dan laten zien wat een langzaam en arbeidsintensief proces pottendraaien of boetseren is, en kan je klanten doen inzien waarom de prijs van handgemaakte keramiek wel een pakje hoger ligt dan industrieel vervaardigde stukken. Aarzel dus niet om je af en toe eens te laten fotograferen door familie of vrienden wanneer je aan het kleien bent, of gebruik een smartphonestatief!

WELKE DRAAISCHIJF KOOP IK BEST?

Hoe maak je een mooie foto van jouw keramiek? 9 nuttige tips!

1. Kies een mooie achtergrond

Een achtergrond kan bijvoorbeeld een stuk van een tafel of een deel van je interieur zijn, maar evengoed kan je werken met een backdrop, een lightbox, een stuk textiel of een groot blad papier dat je in een bocht legt zodat je een verloop creëert. Zoek het in het begin niet te ver, en werk met wat je hebt. Na een tijdje kan je overwegen om eens te investeren in een achtergrond, zoals de vinyl achtergronden van Errer.


2. Denk na over welke sfeer je wil creëren

Welke sfeer wil je met je keramiek overbrengen? Kies bijvoorbeeld een themakleur die je als rode draad in je beeldenreeks laat terugkomen. Wil je minimalistische beelden, of ga je voor een zeer specifieke stijl? Blijf vooral consequent.

3. Zorg voor goede belichting

Kies voor een plaats waar voldoende natuurlijk licht is. Je kan ook kiezen om te werken met kunstmatig licht, maar dan krijg je al snel te maken met zaken zoals kleurtemperatuur en witbalans. Voor een beginnende fotograaf is het handiger om te starten met natuurlijk licht. Wil je graag een vaste setting opstellen voor je productfotografie, kies dan steevast voor een plaats dicht bij een raam. Een extra vel wit papier, kan dienen als reflectiepaneel. Je kan ook een reflectiepaneel kopen. Dit kost niet veel, maar zorgt ervoor dat de donkere partijen in je beeld minder hard worden. Zijn je foto’s vaak bewogen, zorg dan zeker voor een betere belichting, of fotografeer buiten.

Keramiek fotografie reflectiescherm

4. Gebruik attributen, of hou het simpel

Wel of niet met attributen werken? Attributen toevoegen aan je product kan zeer mooie resultaten geven, zeker als je daarmee laat zien waarvoor en door wie je keramiek gebruikt kan worden. Maar zorg dat je attributen niet met alle aandacht gaan lopen.

5. Bedenk een toffe compositie

Niet alles hoeft symmetrisch te staan of te liggen, maar ook niet alles hoeft asymmetrisch te zijn. Spelenderwijs kom je zeker tot enkele knappe resultaten, en wat afwisseling kan geen kwaad. Hierbij hoort ook de hoek van waaruit je fotografeert! Probeer eens meerdere perspectieven uit: fotografeer niet alleen van voren, maar ook vanop 45 graden. Of probeer een flatlay-foto, dat is een foto van bovenaf.

Test meerdere hoeken uit

6. Denk na over je ideale klant

Wie wil je aantrekken, wie zou jouw werk kopen? Tracht eens te kijken met de ogen van je klant: klopt het plaatje ook voor hen? Maak je koffietassen? Misschien past daar wel een koekje of andere lekkernijen bij. Je zal aantrekken wat je laat zien. Ben je zelf dol op koffie en laat je dit zien, dan zal je gegarandeerd koffiefanaten aantrekken.

7. Speel met de oriëntatie

Staande, liggende of vierkante foto’s? Bepaal vooraf waar je de beelden wilt gebruiken en welke formaten je allemaal nodig hebt. Facebook, de Instagram feed, stories of je website vergen namelijk allemaal andere beeldformaten.

8. Goochel met nabewerking

Door je foto’s te bewerken voeg je net dat tikkeltje meer toe. En met behulp van een bepaalde preset maak je jouw foto’s een pak sfeervoller. Niet alleen kan je gebruik maken van de geïntegreerde Instagramfilters, maar ook met gratis apps zoals Lightroom (ook de betalende desktop versie hiervan is een aanrader), Snapseed en VSCO kan je snel en efficiënt mooie nabewerkingen toepassen.

9. Voeg een grafische touch toe

Posten maar! Wil je graag een grafisch accent toevoegen aan je foto’s? Geef canva.com dan eens een kans. Canva is een grafisch ontwerp-platform dat wordt gebruikt om afbeeldingen, presentaties, posters, documenten en visuele inhoud voor sociale media te maken. De app bevat sjablonen die gebruikers kunnen aanpassen. Zeker eens uitproberen dus!
Canva

Colpaert Pinterest pagina

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Product added to compare.