Hoe gebruik je Epsom zout?


Hoe maak je een verzadigde (gesatureerde) Epsom zout oplossing?

Bij de aanmaak van sommige glazuren ( vb de SOGO-glazuren) kan het handig zijn om een indikker of een flocculant te gebruiken. Een goedkoop en zeer goed flocculant is bijvoorbeeld Epsom zout. Door de toevoeging van deze Epsom zout-oplossing wordt het glazuur gemakkelijker te verwerken (het gaat minder bezinken) en zal het bij het glazuren een betere dekking geven, en zal het beter uitvloeien.

Je gebruikt het Epsom zout steeds als een verzadigde (gesatureerde) oplossing. Een verzadigde oplossing is een oplossing waarbij de maximale hoeveelheid zout is opgelost in water. Deze maak je als volgt:

  • Weeg 100 gr. Epsom zout af
  • Neem 75 ml heet water  
  • Voeg dit samen in een potje, en roer goed om. Je zal merken dat niet alle zout-kristallen oplossen in het water. Dat is nu net de bedoeling, dit is een “verzadigde oplossing”.
  • Deze oplossing (de vloeistof, zonder de kristallen die op de bodem blijven liggen) ga je nu gebruiken (in zeer geringe hoeveelheid, je voegt dit bijvoorbeeld toe met een pipet of een spuitje) in je glazuur. Voor de SOGO-glazuren staat duidelijk aangegeven hoeveel oplossing je dient toe te voegen. Na het toevoegen van het Epsom zout roer je het glazuur goed om, en je zal al snel merken dat het begint in te dikken. Voorzichtig toevoegen is de boodschap, zorg ervoor dat het glazuur niet te dik wordt.
  • De aangemaakte verzadigde oplossing van Epsom zout kan je makkelijk bewaren in een goed afgesloten potje.

 

Opgelet, je hoeft dit niet bij alle glazuren te gebruiken. Sommige glazuren hebben van nature reeds de juiste consistentie of zijn al redelijk dik, zodat het verder toevoegen van een flocculant niet nodig is of zelfs nadelig zou zijn. 

Meer info kan je ook nog vinden op we website van SOGO Keramiek

Product added to wishlist
Product added to compare.